-„Ама как, бе младеж, как да го свържа!?“ -„Хич недей го свързва, бе, нищо няма да има!“

„Честито! Още дълго време ще си гледате аналогова ефирна телевизия!“ Това може и да ви се струва много забавно, обаче ако си беше останало само майтап. За съжаление, тези думи са истина. Дълго прокламираната вече една година дата „1 септември 2013 г.“ за изключване на аналоговата ефирна телевизия се провали с гръм и трясък, оставяйки за резил родните управляващи и телевизионери и с отворени уста баба Пена и дедо Нено от Долно Камарци. Защо обаче стана така, че цифровизацията на ефира се отлага и то вече за n-ти път?

Връщайки се малко назад във времето, реално цифровизацията започва през 2004 г., когато експериментално е пуснат тестов цифров мултиплекс, съвместно разработен от „БТК“ и компанията „Тауърком“. Тогава беше пусната първоначално само „БНТ“, а след това и няколко други телевизионни канала. След това бяха организирани няколко конкурса за мултиплекс оператори, които пак бяха спечелени от „Тауърком“, който пък в последствие бе продаден и преименуван на „НУРТС диджитал“. В последствие и „БТК“ уж продаде дела си в „НУРТС“ и обяви, че няма да се занимава с цифровизация, пък по-късно се оказа, че тези които купиха „НУРТС“, са всъщност офшорка, която е свързана с Цветан Василев, който пък купи „БТК“ („Виваком“). После се оказа, че и другият мултиплекс оператор („Хану про“, който също беше купен и стана „First Digital“, а след това се появи и още един оператор „HD Media Services“, който купи единия мултиплекс от тях) е свързан с Василев и така се получава монопол, който докара страната ни до съд от ЕК. Всичко това е адски заплетено и ясно показва какво е точно положението на българския пазар, а именно – огромни задкулисни игри и далавери до шия. Но да се върнем на ретроспекцията – през 2010 г., когато стартираха тестовете за цифровия ефир, се появи датата 31 декември 2012 г. като такава за пълното ни преминаване към цифров сигнал. След това обаче се оказа, че това няма как да стане, защото не сме били готови с конкурсите за останалите мултиплекси и посмъртно няма да сме готови до тогава. Тогава уж беше изготвен график и беше решено пълното цифровизиране да свърши на 1 септември 2013 г,, уж вече окончателно. Дори се проведе конкурс за седми мултиплекс, който беше спечелен от сателитния оператор „Булсатком“, който пък нямал никакви адмирации да влиза в ефирния бизнес. Обаче пък и честоти за този мултиплекс няма, били заети от военните, които искат колосални суми за освобождаване. Пак, уви, и тук на камък. Забравих да спомена и кои канали през това време получиха лицензии и възможността да се превърнат в първите в цифровия ефир.

Ето списък на каналите, които към момента имат цифров лиценз (според СЕМ):

* „bTV Action“
* „bTV Gold“
* „bTV Lady“
* „Bulgaria on Air“
* „News7″
* „The Voice“
* „TV7″
* „TV Guide“
* „Алфа/Атака“
* „bTV“
* „Балканика ТВ“
* „БНТ 1″
* „БНТ 2″
* „България Кабел ТВ“
* „Вест ТВ“ („VTV“)
* „Дарик ТВ“
* „Еврофутбол Букмейкър ТВ“
* „NRG Vision“ – Търговище
* „Канал 3″
* „Нова ТВ“
* „PINK.BG“
* „RING.BG“
* „Super7″
* „Варна ТВ“
* „Европа ТВ“
* „Фен ТВ“
* „Фолклор ТВ“
* „Черно море ТВ“
* „Шанс ТВ“

Подбора е меко казано странен. Първо – някои от каналите (като „TV Guide“) изобщо вече не съществуват, „Пинк БГ“ пък никога не е и почвал, а „Еврофутбол ТВ“ изобщо не е телевизия, а излъчва само букмейкърски данни единствено в пунктовете на „Еврофутбол“. Останалите канали са или изключително малки и скромни кабеларки с екип от трима човека („БГ Кабел“), които нямат никакви финанси и едва ли някога ще видят цифров ефир, или са регионални канали, които не могат да тръгнат поне до 2016 г., когато би трябвало да стартират регионалните мултиплекси. То на големите телевизии им се вижда адски трудно да качат каналите си заради неатрактивните цени, пък какво остава за „България Кабел“… Друг е въпроса, че канали като „bTV Action“ и „RING.BG“, които излъчват много спорт и които имат Must carry лиценз, получен още докато бяха част от групата на „PRO.BG“ (тогава „TV2″) няма никога да са на мултиплекс, защото тяхната телевизия („bTV“) прецени, че прекалено много е инвестирано в платено съдържание, за да се качва на ефира и избра да качи други два не особено атрактивни (по мое мнение) канала „bTV Gold“ и „bTV Lady“, а must carry лиценза на „bTV Action“ да си го държим за украшение и по този начин да взимаме спортни права, предназначени за безплатни ефирни канали, като първи избор за „Шампионската лига“, а да ги пускаме само платено по кабела.

От всичкото това накрая излезe, че не 11, както са по закон, а само 7 канала ще се качат на мултиплекса, защото колкото се отлага цифровизацията, толкова се дърпат с качването телевизиите.

Да се върнем на процеса на цифровизиране – след започването на рекламната кампания за информиране на населението в края на 2013 г., където този културен младеж обяснява как да го свържем (декодера) и как 1 септември е деня на страшния съд, изведнъж една година по-късно, когато тази дата дойде, се оказа, че „апокалипсиса“ се отлага отново, както се отложи на 21 декември 2012 г. Перфектният план, който бяха изработили родните управляващи, пропадна за по-малко от 2 седмици този август, след като се оказа, че първо ЕК ни съди заради монополите на Василев и второ – нещо се забави поръчката за декодери на социално слабите, което пък означава че половин България ще осъмне с черен екран от 1 септември. Отделно пък се появиха и злоупотреби с ваучерите за декодерите и с фирмите – разпространители, където може би пък имало пак монопол от страна на „Техномаркет“… И така стигаме до новата дата, която още не е известна… Гръмките реклами с датата 1 септември бяха свалени от раз от ефира, младежа изчезна и беше заменен с безлична графика, която обяснява как да го свържем, когато евентуално секне аналога, което не е ясно кога ще стане – я на 1 октомври, я на 1 ноември, я на 1 март 2014 г., я след 20, 30 години… Въобще, цялата работа е такава. Поредния резил, поредния смях, поредното разочарование, което вече не ни учудва, защото сме българи, а в България резилите и далаверите са ежедневие. През 2020г. трябва да започне и процесът на цифровизиране на радиостанциите. Мале, мале, не ми се мисли какво ще става тогава… По-добре да не мислим толкова за тези неща, а да се излегем удобно и да гледаме телевизия, кой на „Юнус“, кой на плазма „Самсунг“ за 3000 лева… Важното е, че я има, а пък другото…
One thought on “-„Ама как, бе младеж, как да го свържа!?“ -„Хич недей го свързва, бе, нищо няма да има!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.